Un total de 60 de ani de închisoare pentru membrii clanului din Iaşi care și-au trimis copiii să fure în timpul EURO 2016
Pedepse importante date de judecători în cazul membrilor unui clan din localitatea Păcureți, județul Iaşi, care şi-au trimis copiii să fure la metroul din Paris în timpul campionatului european de fotbal din 2016. Aceștia au primit pedepse care totalizează 60 de ani de închisoare. În Franța, minorii au furat bani și bunuri în valoare totală de 600.000 de euro, scrie G4Media.ro.
Aurel Gândac, Gheorghe Drugu, Spania Sănătescu zisă Anglia, Marius Roman zis Casier sau Comitet, Somna Bobocel şi Norica Leonte (fostă Bobocel) zisă Nadia, Valentina Răileanu zisă Bijuteria şi Claudia Bobocel zisă Catiţa au primit pedepse între 4 şi 9,8 ani de detenţie pentru exploatarea copiilor lor. Cel mai mult a primit Spania Sănătescu zisă Anglian – 9 ani şi 8 luni de detenţie efectivă.ADVERTISINGclosevolume_off
Dosarul a fost trimis în judecată de DIICOT Iaşi în 2017, în urma colaborării cu autorităţile din Franţa, Spania şi Italia.
Fragmente din dosar:
Pe fondul lipsei de răspundere penală pentru cei cu vârsta sub 14 ani, minorii, sub impulsul familiei, au comis un număr mare de furturi din buzunare şi genţi, fiind cei care abordau victimele şi comiteau fapta.
În cadrul cercetărilor s-a reuşit stabilirea legăturilor dintre membrii grupării, legături care se bazau pe relaţiile de rudenie cît şi a interesului de grup. Pentru minorii exploataţi, noţiunea de furt era tratată ca un fapt divers, un mod de a obţine pentru sine şi membrii familiei sale venituri care să le permită un trai decent. Părinţii au reuşit să le inoculeze ideea că a fura este un mod de viaţă normal. Cu ocazia depistărilor în flagrant sau în cadrul audierilor ulterioare minorii au ajuns să trateze faptele care le comit ca un mod de a se distra.
Legăturile existente între membrii grupării a rezultat și din faptul că minorii părăseau România însoțiți de membri ai grupării infracționale, în baza unor procuri notariale emise de părinți. De asemenea, minorii participau la furturi alături de alți minori, care făceau parte din alte familii, lucru care denotă legăturile dintre membrii grupării.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, pentru a obţine în continuare din activităţi infracţionale sume importate de bani sau bunuri de valoare, o parte dintre membrii grupului s-au deplasat împreună cu minorii exploataţi în Franţa – oraşul Paris, loc în care au acţionat în perioada anterioară.
În Paris, minorii au fost coordonaţi de către inculpata Sănătescu Spania alias Anglia, cazarea fiind iniţial în barăci, într-un parc sau teren viran de la periferia oraşului Paris, în imediata apropiere a cartierului Saint Denis, loc în care se regăsesc numeroase familii de rromi din cartierul Păcureţi şi din municipul Roman. La rândul său, inculpata Sănătescu Spania era coordonată de către inculpatul Drugu Gheorghe, care a instruit-o atât pe ea cât şi minorii exploataţi cu privire la comportamentul în relaţia cu autorităţile franceze, modul de comunicare prin intermediul mijloacelor de comunicare telefonică impunând utilizarea unui limbaj codificat, astfel banii erau numiţi „albe”, telefoanele sau portofelele „portocale”, „a mânca” înseamna a fura.
Bunurile sustrase si sumele de bani au fost expediate din Franţa în România prin colete, prin intermediul altor persoane sau prin sistemul de transfer monetar
Bunurile sustrase si sumele de bani au fost expediate din Franţa în România prin colete, prin intermediul altor persoane sau prin sistemul de transfer monetar internaţional. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpatul Drugu Gheorghe a coordonat primirea sumelor de bani şi a coletelor în ţară expediate de către inculpata Sănătescu Spania. Atât coletele cât şi sumele de bani erau primite atât pe numele inculpatului Drugu Gheorghe cât şi pe numele altor persoane interpuse.
Din investigaţiile penale efectuate de către autorităţile judiciare franceze a rezultat că încă din anul 2011 au fost înregistrate mai multe fapte de furt comise de către tineri majori şi minori, de naţionalitate română în zona de transport public metropolitan sau feroviar a Parisului. Aceste fapte au cunoscut o creştere bruscă în anii 2015 şi 2016 în contextul organizării unor evenimente sportive de anvergură în Franţa, precum Euro 2016 şi COP21. Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparţineau mai multor clanuri familiale din oraşele Iaşi şi Roman iar în Paris locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denise, fiind supravegheaţi de către adulţi, în numele şi la comanda cărora acţionau.
În fiecare dimineaţă, între orele 06:00 şi 10:00, minorii plecau din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau fapte de furt. Seara aceştia reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile furate care erau predate adulţilor.
Prejudiciul cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în perioada 2011-2016, a fost estimat la peste 600.000 euro din care peste 148.000 au fost transferaţi din Franţa în Romania.