Sport LocalStiri locale

50 de ani de rugby la Pașcani. Antrenorul Neculai Tarcan:”Nu am întrerupt niciodată activitatea în acești ani, aici”

Duminică, 15 august, la Pașcani s-au aniversat 50 de ani de rugby, un eveniment sărbătorit pe Stadionul de la Colegiul Unirea din zona Vale Pașcani. La acesta au participat foști și actuali jucători și personalități care au pus bazele rugbyului în municipiu și au susținut dezvoltarea acestuia. Pașcaniul este un punct important pe harta rugbyului românesc pentru că de aici au plecat zeci de jucători și jucătoare, majoritatea ajungând la lotul național de seniori și senioare, fiind crescuți sub îndrumarea profesorului și antrenorului Neculai Tarcan, cel care este și antrenorul echipei naționale de rugby 7 fete.

“A fost un eveniment extraordinar pentru noi, a venit foarte multă lume, foști și actuali jucători, prieteni, susținători, ceea ce ne face să credem că rugby-ul din Pașcani este apreciat și iubit. Ne mândrim cu tradiția pe care o avem aici, este un oraș mic, dar mare în rugby, dacă este să ne gândim că în acest moment la echipa națională a României sunt în acest moment șapte jucători plecați din Pașcani: Andrei Gorcioaia, Constantin Pristaviță, Ovidiu Cojocaru, Florian Roșu, Vlădut Popa, Paul Popoaia, Costel Burțilă. Dacă fiecare oraș ar reuși să dea măcar 5,6 jucători cred că baza de selecție ar fi mult mai mare. Nu am făcut un calcul exact câți jucători de națională a dat orașul până acum, să nu uităm nici de Marius Tincu sau Romeo Gontineac, niciodată nu am mers pe această idee. Pentru noi era important să vină copiii la rugby, să reușim să-i păstrăm, iar marea satisfacție pe care am avut-o este că majoritatea s-au realizat în viață, sunt la casele lor, au o altfel de viață decât dacă ar fi rămas aici și ar fi bătut mingea pe stradă, ca să zic așa.

Fetele sunt multe profesoare, au o carieră frumoasă și asta nu face decât să mă bucure. Probabil asta a fost menirea, să creez valori atât sportive, rugbystice, cât și de viață, pentru că sportul și rugbyul mai ales îți oferă o intrare mai bună în viață.”, spune Tarcan.Viața acestuia se suprapune aproape peste istoria rugbyului din Pașcani. Venit în municipiul de pe Siret în 1980 când echipa de băieți Locomotiva Pașcani a promovat în Divizia A, după care a fost înființată clasa cu profil sportiv la Colegiul Tehnic Unirea Pașcani, Neculai Tarcan a continuat munca începută de către profesorul Pintilie, cel care a dus rugbyul în localitate. De-a lungul anilor, împreună cu Ioan Hău, au crescut și format generații întregi, atât de băieți, cât și de fete.


“Noi suntem mândri că am reușit ca în acești 50 de ani să nu întrerupem nicio clipă activitatea rugbystică, indiferent că a fost vorba de juniori, seniori, fete sau băieți. Din păcate prin 2000 echipa de seniori s-a desființat pentru că nu am mai avut buget și am rămas cu echipa de fete pentru că ele sunt mai puține, e rugby 7 și cheltuielile sunt mai mici. Însă facem selecție prin școli, creștem copiii până la 14 ani și apoi neavând bani să îi ținem și să înscriem echipa în campionatul de juniori, merg spre echipele din Baia Mare, București, Constanța.  Ne dorim mult să putem participa în campionatul de juniori cu băieții pentru că avem aici toate condițiile: școală, cantină, teren de rugby și după acest eveniment văzând deschiderea și dorința tuturor de a se implica sper să reușim să facem acest lucru, dacă nu din acest sezon, măcar din cel următor”, spune Tarcan.

În cadrul evenimentului aniversar a avut loc un meci între CSM Pașcani și Politehnica Iași, urmat de un meci de old-boys. Momentul aniversar a continuat în sala de festivități a Colegiului Tehnic CF ”Unirea” unde s-au înmânat diplome personalităților reprezentative din rugbyul pășcănean.

sursa rugbyromania.ro