NewsPolitica

Război pe energie! ANRE și marii jucători din piață, puși la colț de Virgil Popescu. Guvernul Cîțu modifică legea!

Guvernul Cîțu are în plan să modifice Legea energiei electrice şi a gazelor naturale după data de 15 ianuarie. Anunțul oficial a fost făcut chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a precizat că autorităților vor stabili și cum se face liberalizarea pe piața energiei.

Această trecere automată din piaţa reglementată în piaţa serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziţie dominantă pe care furnizorii îl folosesc”, a declarat Popescu.

Ministrul Energiei, atac la marii jucători din piață

Ministrul Energiei a continuat atacul la marii jucători din piață: „Ei au o bază de 6 milioane de clienţi, pentru care nu au plătit niciodată. Deci asta este evident, când s-a făcut privatizarea, distribuţiile au luat distribuţiile de energie electrică, nu au luat clienţii. Automat au preluat această bază de date, au preluat clienţii, nu au plătit niciodată pe ei, iar acum îi folosesc ca şi monopol. Ori asta nu poate să rămână aşa! Nu pot să am eu monopol de 6 milioane de clienţi pe care îi gestionez cum vreau şi, dacă eu mâine spun că trec în regim concurenţial, îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump: eu îl stabilesc că este mai scump cu 26%, la anumiţi furnizori cu 15%, cu 20% la alţii şi îi las pe aceşti 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei.

Oricum este foarte puţin, nu se vor muta. Mă refer la decizia ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Nici o lună, nici două, nici trei, nu sunt suficiente. Asta nu este soluţie”, a reacționat Virgil Popescu la Digi24.

Virgil Popescu amenință ANRE

Ministrul Energiei a subliniat că, după data de 15 ianuarie, în Guvern se va acţiona modificând legea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru a se stabili clar cum se face această liberalizare. „Eu mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că, după data de 15 ianuarie, în Guvern vom acţiona şi vom acţiona modificând legea energiei electrice şi a gazelor naturale, să stabilim clar cum facem această liberalizare, dacă ANRE nu poate s-o facă”, a precizat ministrul Virgil Popescu.

Ministerul Energiei are o propunere pe care deja a înaintat-o ANRE. Iată despre ce este vorba: „Nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal, care este mai scump. Nu! Le ofer oamenilor să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual şi, dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal care este cel mai scump. Deci, furnizorii au o bază de date de clienţi, ştiu profilul clientului, ştiu cât consumă, au ofertele în concurenţial, care sunt mult mai ieftine decât oferta în serviciul universal”.

ANRE a prelungit termenul până pe 31 martie

Virgil Popescu a adăugat că, pe ordinul actual al ANRE, această opţiune trebuia să se facă până în 31 ianuarie, însă marţi au discutat că prelungesc până la 31 martie, în aceleaşi condiţii. „Astăzi au discutat că prelungesc până la 31 martie, în aceleaşi condiţii. Noi am spus că după data de 15 ianuarie, deci până în 31 martie vrem să intervenim legislativ. (…) Să le spunem foarte clar tuturor furnizorilor care au baza de date la toţi clienţii din regim reglementat că prima opţiune a clientului este cel mai mic preţ din portofoliul vostru de oferte: ăsta îl oferiţi!”.

Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021. Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat şi păstrau actualul contract, riscau să plătească preţuri mai mari cu 13-26%.

sursa: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *