NewsTehnologie

Adio roaming UK la tarife bune? De la 1 ianuarie 2021 operatorii din România nu mai sunt obligaţi să ofere roaming la tarife naţionale pentru Marea Britanie

Efectele Brexit-ului încep să se simtă şi la nivelul telecomunicaţiilor, iar de la 1 ianuarie 2021 operatorii telecom din ţara noastră nu vor mai fi obligaţi să ofere roaming la tarife naţionale pentru Marea Britanie. Avem detalii mai jos despre aceasta mutare şi ce presupune la nivel de utilizator.

Operatorii telecom din România nu mai sunt obligaţi începând cu 1 ianuarie 2021 să ofere utilizatorilor roaming la tarife naţionale în Marea Britanie. Astfel, tarifele de roaming pentru comunicaţiile cu UK vor fi stabilite în continuare în condiţii comerciale. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOMle recomandă utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la operator tarifele de roaming aplicabile.

E vorba aici despre încetarea funcționării principiului de „Roam like at Home„, o reglementare asociată UE, alianţă pe care Marea Britanie a părăsit-o prin Brexit. Eduard Loving, preşedinte ANCOM a declarat următoarele despre aceste schimbări:

„Încetarea mecanismul ‘Roam like at home’ în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021 înseamnă că operatorii telecom din România nu mai au obligaţia legală să ofere utilizatorilor roaming la tarife naţionale în Marea Britanie. RLAH este un beneficiu garantat doar în interiorul Spaţiului Economic European – bineînţeles, nu există o interdicţie pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie ţine strict de strategia comercială a fiecărui furnizor. În orice caz, utilizatorii beneficiază de măsuri de protecţie şi în cazul călătoriilor în afara Uniunii Europene, precum mesajul de informare personalizat cu privire la tarifele de roaming aplicabile în statul vizitat sau atenţionarea cu privire la atingerea plafonului financiar de 50 de Euro, fără TVA, pentru volumul de date consumat în roaming.”

Programul Roam like at home începea din 15 iunie 2017 şi le oferă utilizatorilor români care călătoreau ocazional în ţările din Spaţiul Economic European o tarifare pentru serviciul de roaming similară cu cea a consumului efectuat în România, în afara propriei reţele. Totul în limita une utilizări rezonabile. Furnizorii pot stabili anumite condiţii pentru a împiedica utilizarea abuzivă.

RCS & RDS a făcut excepţie de la regulă, aplicând suprataxe pentru servicii de roaming o perioadă de timp.

sursa: mobilissimo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *