News

Boris Johnson și Ursula von der Leyen consideră că probabilitatea unui acord este foarte mică

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis vineri liderilor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, că probabilitatea unui acord asupra viitoarelor relaţii comerciale cu Regatul Unit este foarte mica.

Şefa executivului comunitar a vorbit despre Brexit mai puţin de 10 minute în a doua zi a summitului UE, conform Reuters.

″Situaţia este dificilă. Principalele obstacole rămân″⁣, a spus Ursula von der Leyen.

″Probabilitatea unui ‘no deal’ este mai mare decât a unui acord. Vom vedea până duminică dacă este posibil un acord″⁣, a adăugat ea.

Comisia Europeană, care negociază în numele UE cu Regatul Unit, a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

″Obiectivul acestor măsuri de urgenţă″⁣, care nu vizează decât sectoarele care ar fi ″afectate într-o manieră disproporţionată de un ‘no deal’, este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord. Dacă nu intră în vigoare niciun acord, (măsurile de urgenţă) iau sfârşit după o perioadă determinată″⁣, a explicat executivul comunitar.

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi uniunea vamală ale UE la 31 decembrie. În cazul absenţei unui acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Boris Johnson spune că este foarte probabil ca negocierile comerciale cu UE să nu ajungă la un acord

Premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că este foarte probabil ca negocierile comerciale cu Uniunea Europeană să se prăbuşească şi ca Regatul Unit să părăsească blocul comunitar la sfârşitul anului fără un acord, relatează Reuters.

“Trebuie să vă spun că, aşa cum văd lucrurile acum, pare extrem de probabil că va trebui să găsim o soluţie despre care cred că va fi minunată pentru Regatul Unit. Vom putea să facem fix ce dorim din ianuarie. Evident, va fi diferit de ceea ce ne-am propus să obţinem”, a afirmat el în faţa presei.

“Dar nu am nicio îndoială că această ţară poate fi pregătită şi va ieşi în termenii Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, a adăugat Johnson.

El a precizat că negocierile s-au blocat la domeniul pescuitului şi la clauza care ar menţine Marea Britanie legată de regulile UE.

“Suntem mereu optimişti şi, după cum ştiţi, negocierile continuă. Echipa noastră este în continuare la Bruxelles”, a mai afirmat premierul britanic.

sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *