Tehnologie

Prima agenție europeană în România: ce e Centrul European de Securitate Cibernetică și cum a luat Bucureștiul fața Bruxellesului

Bucureștiul va găzdui prima agenție europeană, una cu un rol strategic la nivelul blocului comunitar. E vorba de Centrul European de Securitate Cibernetică. Este prima agenție UE din România. Iar ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, susține că s-au făcut demersuri diplomatice intense pentru ca Centrul Cyber al UE să aibă sediul în capitala României.

Centrul European de Securitate Cibernetică, la București

Politico.eu susține că România a inclus în oferta sa o vilă neoclasică renovată sau o clădire de birouri. Ofertele celorlalte oraşe pentru sediul noii agenţii UE au fost, printre altele, un turn de televiziune, o gară din secolul 19, un mall, o clădire situată în apropierea sediului NATO.ADVERTISING

„Succes excepţional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE – prima Agenţie UE de pe teritoriul României. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de securitate cibernetică”, a scris ministrul de Externe Bogdan Aurescu pe Twitter.

Guvernul a aprobat la începutul lui octombrie o ordonanţă de urgenţă prin care dădea atribuţii Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor să caute un sediu pentru eventuala găzduire a unei noi agenţii a UE – Centrul european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice (Centrul CYBER al UE).https://ed9c730a3e6c1092d4912003fb509924.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Demersul viza depunerea candidaturii României pentru a găzdui această agenţie. Centrul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER) va fi înfiinţat pentru a îmbunătăţi coordonarea cercetării şi a inovării în materie de securitate cibernetică. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE de punere în comun a investiţiilor pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologică şi industrială în materie de securitate cibernetică.

”Am fost primul stat membru care şi-a exprimat interesul de a găzdui noul centru. Suntem singurul stat din această competiţie care nu găzduieşte nicio agenţie sau organism al UE”, a declarat reprezentantul României Alexandru Nazare luni, la reuniunea Consiliului Telecomunicaţii.

România se află pe locul al treilea în statisticile UE privind numărul femeilor angajate în domeniul IT&C, iar 24 % din absolvenţii din acest domeniu din România sunt femei, a fost un alt argument.  Centrul din București va angaja pentru început câteva zeci de persoane, urmând ca numărul să crească în funcție de activități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *