BusinessLatestNews

Țepe în numele Banca Transilvania și Poșta Română: cum să te ferești de ele

Hackerii nu iau pauză nici în perioada sărbătorilor, ba chiar se intensifică atacurile în numele unor instituții ca Banca Transilvania și Poșta Română.

Pe internet au loc noi campanii înșelătoare cu mesaje atribuite în numele unor instituții precum Poșta Română sau Banca Transilvania. Avertismentul vine de la Bitdefender, care atrage atenția că infractorii cibernetici trimit email-uri înșelătoare cu scopul clar de a păcăli cât mai mulți oameni.

E vorba de noi campanii de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea Banca Transilvania sau Poșta Română, cu scopul de a-i convinge pe oameni să acceseze linkuri sau să descarce fișiere periculoase care îi pot spiona sau lăsa fără bani. În cazul campaniei asociate de către infractori cu Poșta Română, oamenilor li se cere să acceseze un link infectat ca să achite costurile de expediere pentru un colet prin introducerea datelor de card pe o pagină controlată de către infractori.

Cum să nu cazi în plasa campaniilor false în numele Banca Transilvania sau Poșta Română

Specialiștii Bitdefender arată că mesajele care pretind a fi trimise în numele Băncii Transilvania îndeamnă potențialele victime să descarce o confirmare de plată atașată e-mail-ului, care conține un fișier executabil infectat. Odată ce accesezi fişierul infectat din e-mail-ul aparent legitim, ameninţarea numită Agent Tesla se instalează pe sistem şi e capabilă să transmită atacatorilor informaţiile stocate şi activitatea de pe dispozitiv.

Adică tot ce ai, de fapt, pe dispozitivul respectiv – fie că e vorba de telefon, laptop sau computer.

Pentru a părea cât mai credibile, e-mail-urile se folosesc în mod fraudulos de logo-urile și culorile companiilor în cauză și sunt scrise concis și lizibil. Printre schimbările notabile se numără renunțarea la mesajele lungi și scrierea tot mai corectă a textelor, fără erorile gramaticale specifice până acum acestor tipuri de înșelătorii.

În lunile iunie și august, specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat campanii similare de e-mail-uri frauduloase trimise în mod înșelător în numele unor organizații precum Poșta Română, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, DHL, Balcan Express Curier sau GLS și care instalau amenințări de spionaj pe calculatorul infectat sau vizau furtul datelor de card.

Iată câteva sfaturi, ca să știi să te ferești:

  • Folosiți direct pagina de internet a companiei pentru a vă conecta la diverse conturi și evitați să fiți direcționat către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă.
  • Verificați cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente atașate
  • Evitați să accesați fișiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu așteptați vreun mesaj.
  • Folosiți o soluție de securitate performantă capabilă să depisteze amenințări informatice și să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.
  • Folosiți calculatorul de serviciu doar în scop profesional și nu accesați de pe acesta aplicații sau programe în interes personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *