Există a noua planetă în sistemul nostru solar? Cercetătorii sunt pe cale să confirme o ipoteză incredibilă
Oamenii de știință au teoretizat mult timp despre existența „Planetei Nouă” din sistemul nostru solar, iar acum există dovezi care să sugereze existența acesteia.
Cercetătorii care folosesc telescopul spațial Hubble au stabilit că o exoplanetă asemănătoare lui Jupiter, aflată la 336 de ani lumină distanță și cunoscută sub denumirea oficialp HD 106906 b, are o orbită atât de „excentrică” încât traversează marginea acesteia la fiecare 15.000 de ani. Este ca și cum Jupiter ar călători dincolo de Centura Kuiper. Dacă Planeta Nouă există, așa ar putea orbita Soarele.
Oamenii de știință au descoperit planeta pentru prima dată în 2013, dar au fost necesare măsurători exacte ale lui Hubble (inclusiv informații care țin de evoluția ei) pentru a calcula orbita. Este prima planetă de acest gen care are o triectorie atât de ciudată.
Nu este sigur felul în care HD 106906 b a ajuns să aibă această orbită, dar teoria principală postulează că s-a format aproape de stelele sale gazdă, iar curentul din interiorul discului de gaz a tras-o spre împins-o spre centru. Efectele gravitaționale ale celor două stele au împins planeta spre exterior, dar o stea trecătoare a stabilizat orbita.
Există multe întrebări fără răspuns, dar unele dintre ele pot primi un răspuns destul de curând. Echipele speră să folosească Telescopul spațial James Webb pentru a confirma datele, dar și pentru a stabili dacă planeta captează material și dacă chiar are un mini-sistem de deșeuri cosmice. Oricât de neobișnuită este HD 106906 b acum, s-ar putea dovedi chiar mai ciudată, odată ce astronomii aruncă o privire mai atentă.
sursa: yoda.ro